Sunday, August 14, 2016

Resepi reNdaNg aYaM AdaBi (perencah adabi)

Salam semua...

Hari ni i nk share resepi rendang ayam.. wuhuuu sedap 😊

Ni resepi nya hokeY ...

Bahan-bahan :

* Bawang besar (1 ulas)
* Bawah putih (1/2 ulas)
* Kunyit (1 ulas)
* Halia 
* Ayam (bahagian dada)
* Minyak masak
* Santan 2 kotak kecil (sy guna jenama kara) 
* Perencah rendang (jenama adabi)
* Perencah meggi cukup rasa (1 sudu)




Kemudian potong kesemua bahan di atas & blander semua sekali. Nampak x benda warna oren tuu ⬆? Tu adalah kunyit, pelik kn? kunyit serbuk selalu kita pakai warna kuning tp kunyit hidup warna oren. 

Xpa tunggu selepas beliau di Blander ~~~


Tadaaa ~~~ nampak x beliau dah bertukar warna. Kuning sudahhh wuhuuu ♡♡♡


Seterusnya, panaskan minyak dlm kuali.


Bila dah panas, masukkan semua bahan yg di blander tadi.


Masukkan 1 sudu perencah meggi cukup rasa. "Enak2 rasaaaa megi cukup rasaaa~~~" ternyayi pulak hahaha


Masukkan perencah rendang adabi. Gaulkan sebati hokeyy..


Gaul lg..

Masukkan ayam & gaul sebati.


Gaul ayam smpai pecah minyak. Katanyaaa


Lepas tu masukkan santan 2 kotak.


Ni la gupa nye lepas letak santan, mcm masak lemak jeee rupa eh... tp jgn risau. Insallah jadi rondang kito ni...


Gaul & gaul smpai kering..


Gaul lg.. haaa da nk siap tuuu



Tadaaaa... ni lah hasil nya... sodap woooi .
MenJilaT jaRi kakI 😊😊😊 

Sonang jo kan? SelamaT menTRY !!

Chaiyok !!


1 comment:

  1. assalamualaikum, saya pelajar malaysia di perancis terserempak dengan resepi ini terima kasih sangat sedap dan mudah nak2 kat perancis ni takde bahan2 primer

    ReplyDelete

~~ hOLa 😍 ~~